Καλύμνου 35, Βούλα 166 74
211 0124673
sptraining.gr@gmail.com

a chat with marios markou about programming

SPTraining

a chat with marios markou about programming

 

πηγη : chalkitup.gr

 

Σ. Μάριε καλημέρα .

Μ. Καλημέρα

Σ. Τελευταία βλέπω μεγάλη αύξηση των προγραμματισμών που υπάρχουν στο σπορ μας . Χθες η meggi μας έδωσε μια λίστα ενδεικτικών από αυτούς . Ήθελα να σε ρωτήσω λοιπόν , πότε ένας αθλητής χρειάζεται να ψάξει να βρει πρόγραμμα πέρα από το wod ημέρας .

Μ. Από τη στιγμή που ένας αθλητής αρχίζει να ψάχνει πέρα από το wod της ημέρας αυτός ο αθλητής έχει αρχίσει κ θέλει περισσότερα, είτε αυτό είναι στο να αυξήσει τη δύναμη του , είτε να βελτιώσει το performance του , είτε να βελτιωθεί στα  gymnastics κ άρση βαρών . Απευθύνεται κ σε αυτούς που έχουν στόχους , όπως ένα throwdown καθώς κ σε αυτούς που έχουν αγώνες σε αθλήματα εκτός crossfit και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν το crossfit για να βελτιώσουν ,κατά περίπτωση ,διάφορους παραμέτρους του σπορ τους .16402506_10211619926355878_7309028236342783599_o

Σ. Θα ήθελα να σου πω τη δική μου άποψη πάνω σε αυτά τα προγράμματα κ να ακούσω κ τη δική σου . Θεωρώ ότι ένας αθλητής με στόχους αγώνων αλλά με ελλείψεις κ αδυναμίες σε skill, όπως εγώ για παράδειγμα , χρειάζεται εξατομικευμένο προγραμματισμό , ενώ ένας ολοκληρωμένος αθλητής μπορεί να ακολουθήσει τα προγράμματα του mikko salo , του rich κτλ . Εσύ τί πιστεύεις ?

Μ. Όλα τα προγράμματα είναι καλά , αρκεί να τα ακολουθείς κ να δουλεύεις , μέσω αυτών , τις αδυναμίες σου . Το πρόγραμμα πρέπει να στο βγάζει ο προπονητής που σε ξέρει , ξέρει τις αδυναμίες σου καθώς κ τί χρειάζεσαι για να γίνεις καλύτερος . Τα προγράμματα που ακολουθούν μερικοί , όπως του mikko , του rich , του invictus , είναι προγράμματα για αθλητές που θα έχουν στόχους τα open , τα regionals ακόμη κ τα games. Τώρα αν εσύ δεν κάνεις muscle up ή pistols , δεν έχεις rower στο box ή το hswalk  σου θέλει δουλειά , το πρόγραμμα είναι λάθος εν τη γενέσει του . Ο προπονητής λοιπόν που γνωρίζει τον αθλητή , για τον οποίο βγάζει προγραμματισμό , θα τον βάλει να τα δουλέψει αυτά τα skills μόνα τους , κ όχι μέσα σε ένα wod ή σε ένα emontm ή σε ένα amrap .

Αυτή είναι η μια παράμετρος εξαιτίας της οποίας δεν πάνε καλά τα έτοιμα αυτά προγράμματα . Μια άλλη παράμετρος είναι η εξής : όταν έχεις αγώνες , που ξέρει ο rich ή ο mikko , πότε να σε ξεκουράσει κ πότε να σε πιέσει ? Δεν μπορεί να γίνει προετοιμασία έτσι για αγώνες , πέρα των open κ των regionals , που για αυτά είναι φτιαγμένα τα προγράμματα αυτά.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν , η συμβουλή μου είναι να έχεις έναν προπονητή που σε ξέρει από κοντά, είτε έναν προπονητή με τον οποίο να μπορείς να έχεις καθημερινή επαφή , να τα πείτε στο τηλέφωνο όλα όσα σε προβληματίζουν , να στείλεις ένα βίντεο να δει πως πήγες κ πως έκανες ένα skill κ να σε συμβουλέψει εξατομικευμένα. Καθόλου δε πιστεύω ότι όλα είναι how many rounds , what’s your time και πόσα έχεις μέγιστα . Χρειάζεσαι πρόγραμμα πάνω στις προσωπικές ανάγκες κ στόχους , για να μη κάνεις μόνο κ μόνο για να κάνεις το κάθε online  πρόγραμμα .

16142972_1290760077656604_957115602267194649_n

Σ. Είσαι κατατοπιστικότατος , σε ευχαριστώ . Ξέρω ότι ασχολείσαι χρόνια με online προγραμματισμό . Μάλιστα η πρώτη φορά που άκουσα το όνομα σου ήταν από ένα φίλο μου αθλητή , που το ακολουθούσε στη  Πάτρα. Πώς λειτουργεί ? Σου στέλνω βίντεο ? σου λέω καθημερινά τί έκανα ?

Μ. Ασχολούμαι με το online training 3 χρόνια . Προέκυψε όταν ο Δημήτρης Σουλίωτης , που τότε έμενε Πάτρα , και ο Τόλης Τσουλουφίδης από Καβάλα , μου ζήτησαν τη βοήθεια μου για να ετοιμαστούν για αγώνες και κάπως έτσι έγινε η αρχή .

Αρχικά στέλνω μια λίστα με τις παραμέτρους που θέλω να μετρήσουν κ να εκτελέσουν , η οποία παίρνει συνήθως μια δυο βδομάδες να ετοιμασθεί. Μετά από αυτό στέλνω το πρόγραμμα βασισμένο πάνω στις αδυναμίες που πρέπει να δουλέψουν . Ζητάω βίντεο , χρόνους και αυτά τα αναλύουμε διεξοδικά. Βάζουμε στόχους κ δουλεύουμε προς αυτή τη κατεύθυνση ενώ μιλάμε καθημερινά , γιατί θέλω να ξέρω πώς νοιώθει ο ασκούμενος κ να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα.

16179594_10211483384622420_4851732378592273823_o

Σ. Πόσος χρόνος θεωρείς χρειάζεται κάποιος καθημερινά να διαθέτει , ώστε να δουλεύει τις αδυναμίες του , να δουλεύει ολοκληρωμένα κ να έχει κ όνειρα για ένα πχ throwdown ?

M. O χρόνος που θεωρώ είναι ιδανικός είναι 2 ώρες τη μέρα κ είναι καλύτερα όταν μπορείς να το σπας αυτό μέσα στην ημέρα σου . Αυτός είναι ο αριθμός που σε εμένα δουλεύει καλά. Από εκεί κ πέρα , εφόσον δεν είναι η κύρια ασχολία σου αυτό , μπορεί να φτιάξουμε κ πρόγραμμα της μιας ώρας κ να σε καλύψει αρκετά ή 2 κ παραπάνω ωρών συνεχόμενων , όλα ανάλογα με τις ανάγκες κ τις δυνατότητες , τα όνειρα κ τις απαιτήσεις σου .

Σ. Μάριε σε ευχαριστώ πολύ για τη κουβέντα . Χαρά μου πάντα να τα λέμε , είσαι πηγή έμπνευσης κ γνώσης στο σπορ μας .

Μ. Εγώ ευχαριστώ . Καλή συνέχεια στις προπονήσεις κ στους στόχους σου .

16142408_10154394945107972_5157449685595351113_n